Brännvidd

– fyra uppsalakonstnärer arbetar med foto

3 okt - 18 oktober 2015 2015VERNISSAGE 3 OKTOBER 12-17

Öppet under utställningstid: ons-fre kl 12-16, lör-sön kl 12-17 Visning kl 14 varje öppetdag i samarbete med Studiefrämjandet

I utställningen Brännvidd – fyra uppsalakonstnärer arbetar med foto presenterar uppsalakonstnärerna Penja Hesselbäck, Marianne Lind, Gunnar Staland och Anna Karin Svensson sina respektive sätt att arbeta med fotografiet som konstnärligt uttrycksmedel. Utställningen vill bidra till att visa på de möjligheter och den variation som fotografiet erbjuder och också till att öka intresset för den fotografiska bilden som konstform. De deltagande konstnärernas verk representerar både olika konstnärliga temperament, val av motiv och tekniker, och olika sätt att förhålla sig till fotografi. Utställningen pågår under tiden 3-18 oktober i Å-huset, Uppsala Konstnärsklubb, Walmstedtska gården, Sysslomansgatan 1, Uppsala.

Bilderna till höger ovanifrån 1-4 hör till respektive konstnär nedan:

Bild 1 : Inympad

”Jag jobbar med fotografi som ett slags collage som jag monterar ihop i Photoshop. Temat är min dotter och hennes ursprung från Etiopien integrerad i vår svenska historia.”

AnnaKarin Svensson

Bild 2 : Imagination

”Man kan säga att jag gick in i väggen, i mitt fall var det en plankvägg målad med grafitti. Ur den krackelerade färgen har jag tagit fram en serie ”naturbilder”.
Marianne Lind

 

Bild 3 : Sista bilden

När sammanhang ger bild ny betydelse.

”Utifrån ett fotografi, den sista bilden, föreställande min åldrade fader. Han sitter i det ljus varmed man skriver (foto, grafein). Ljuset som falnar, blicken som grumlas. Snart är mörker. Obevekligen. Med utgångspunkt i hans efterlämnade fotografier har jag sökt i mina egna negativpärmar och hårddiskar. Låtit bilder dyka upp med sina omedvetna associationer. Högst personligt, högst privat. Men det är kanske där, i det personliga som det allmängiltiga ofta döljer sig.”

Gunnar Staland

 

Bild 4 : Al dente

”Jag skaffar fem stora malegassiska kackerlackor till matprojektet. För det mesta ligger de helt stilla men skenet bedrar: de är ruskigt snabba, rymningsbenägna, kan hoppa långt, väser och skriker och kan bitas ordentligt. Tanken är att de ska bli huvudingrediens i en gryta serverad i en låg, svart kinesisk gjutjärnsgryta med trälock, om de låter sig tillagas, vill säga: jag har hört att råttor och kackerlackor är de enda djur som överlever till och med ett kärnvapenkrig så jag är lite undrande över hur jag ska ta livet av dem. De lär kunna hoppa direkt ur en gryta kokande vatten och försvinna blixtsnabbt.

Så börjar mitt entomofagiska projekt: jag experimenterar med olika insekter, objektiv, ljussättningar, recept…”

Penja Hesselbäck