Just nu i Å-Huset


I mars 2010 skedde den officiella invigningen av vårt klubbhus, Å-Huset, beläget på anrika Walmstedtska gården – mitt i centrala Uppsala – med Fyrisån porlande bakom husknuten. Under försommaren samma år var det sedan efterlängtad premiär för Kulturkaféet i klubbens lokal Annexet tvärs över gården, och ute i den lummiga trädgården.Visionen var att skapa en ny mötesplats för konsten i Uppsala. Idag rymmer Å-Huset allt från möjligheter att arbeta med konst, betrakta konst, bli berörd av konst och fördjupa sig i konst till att sitta ned med en kopp kaffe och utbyta tankar om och diskutera konst. Här får det lov att vara både högt i tak och intimt, experimentellt och provokativt, vilsamt och galet. Och gärna publikt.

PROGRAM

  • 2017
  • 19/8-3/9Ingvar Staffans, Konst som läkande kraft
  • 9/9-24/9Penja Hesselbäck, Diskrepanser
  • 30/9-15/10 Michael och Staffan Östlund, En berättelse om en klassisk konstnärsresa...
  • 21/10-5/11
  • 11/11-26/11Dennis Steen, grafik
  • 2/12-17/12

19 augusti-3 september

Konst som läkande kraft


VERNISSAGE 19 augusti 12-16

öppet, lör-sön 12-16, ons-fre 15-19, visning vardagar kl.17, helger kl.14

Konst som läkande kraft.

Konstnär Ingvar Staffans har tillsammans med Enheten för Transkulturell Psykiatri (ETP) genomfört ett första steg i ett delprojekt där skapande/konst utvärderas som en möjlig positiv faktor i läkningsprocessen vid trauma. Initiativtagare till projektet är överläkare Manuel Fernandez vid ETP.

Målgruppen är traumatiserade ensamkommande ungdomar med afghansk bakgrund men flera är uppvuxna i Iran. Samtliga har samtidigt fått vård i form av samtal och andra aktiviteter vid traumaenheten.

Sedan november 2016 har en grupp på fem ungdomar skapat konst i Ingvar Staffans ateljé vid ett tillfälle per vecka. Redan här kan sägas att kreativiteten överträffat alla förväntningar och att det konstnärliga resultatet i sig ger en anledning till att besöka utställningen. Flera av konstnärerna kommer att närvara vi vernissagen, tillfälle finns att diskutera med dem och få ta del av deras upplevelser av att vara flyktingar men också vad som händer när man blir inspirerad av att skapa.


Å-Husakademin

Å-Husakademin är ett samarrangemang mellan Uppsala konstnärsklubb och Studiefrämjandet. Kurserna genomförs i konstnärsklubbens vackra lokal Å-Huset vid Walmstedtska gården (innergården mellan Saluhallen och Ofvandahls), Sysslomansgatan 1 eller i konstnärernas egna ateljéer. Kursledare är välutbildade konstnärer med stor pedagogisk erfarenhet.

AKTUELLA KURSER

Sommarkurs samt workshop i stenhuggning

För anmälan och mer information besök Studiefrämjandet
eller ring 018-19 46 00.