Just nu i Å-Huset


I mars 2010 skedde den officiella invigningen av vårt klubbhus, Å-Huset, beläget på anrika Walmstedtska gården – mitt i centrala Uppsala – med Fyrisån porlande bakom husknuten. Under försommaren samma år var det sedan efterlängtad premiär för Kulturkaféet i klubbens lokal Annexet tvärs över gården, och ute i den lummiga trädgården.Visionen var att skapa en ny mötesplats för konsten i Uppsala. Idag rymmer Å-Huset allt från möjligheter att arbeta med konst, betrakta konst, bli berörd av konst och fördjupa sig i konst till att sitta ned med en kopp kaffe och utbyta tankar om och diskutera konst. Här får det lov att vara både högt i tak och intimt, experimentellt och provokativt, vilsamt och galet. Och gärna publikt.

PROGRAM

  • 2017
  • 19/8-3/9Ingvar Staffans, Konst som läkande kraft
  • 9/9-24/9Penja Hesselbäck, Diskrepanser
  • 30/9-15/10 Michel Östlund, Jag och Martin Luther
  • 21/10-5/11Paula von Freymann
  • 11/11-26/11Dennis Steen, grafik
  • 2/12-17/12Curator Linda Wallenberg och Uppsala konstnärsklubb

30 september - 15 oktober 2017

MICHEL ÖSTLUND

JAG OCH MARTIN LUTHER

Curator och ljussättning: Florence Hermansson


VERNISSAGE lördag 30 september

öppet, lör-sön 12-16, ons-fre 15-19, visning vardagar kl.17, helger kl.14

I oktober är det femhundra år sedan Martin Luther spikade upp sina teser i Wittenberg och protestantismen gjorde sitt intåg i Europa. Luther gick till storms mot det andliga och moraliska förfallet i den katolska kyrkan. Främst kritiserade han maktlystenheten och inskränktheten – som han ansåg inte överensstämde med den ursprungliga kyrkans ideal.

Femhundraårsminnet uppmärksammas som sig bör över hela Europa. I skuggan av Uppsala domkyrka ställer konstnären Michel Östlund genom sin konst och installation frågor anpassade till vår tid. Hur är det moraliska förfallet idag, i och utanför kyrkan? Hur söker och hur får den enskilda människan nåd och förlåtelse?
Besökaren ombeds ta kontanter med sig.


Å-Husakademin

Å-Husakademin är ett samarrangemang mellan Uppsala konstnärsklubb och Studiefrämjandet. Kurserna genomförs i konstnärsklubbens vackra lokal Å-Huset vid Walmstedtska gården (innergården mellan Saluhallen och Ofvandahls), Sysslomansgatan 1 eller i konstnärernas egna ateljéer. Kursledare är välutbildade konstnärer med stor pedagogisk erfarenhet.

AKTUELLA KURSER

Sommarkurs samt workshop i stenhuggning

För anmälan och mer information besök Studiefrämjandet
eller ring 018-19 46 00.