Just nu i Å-Huset


I mars 2010 skedde den officiella invigningen av vårt klubbhus, Å-Huset, beläget på Walmstedtska gården mitt i centrala Uppsala med Fyrisån porlande bakom husknuten. Under försommaren, samma år, var det sedan efterlängtad premiär för Kulturkaféet i klubbens lokal Annexet tvärs över gården, och ute i den lummiga trädgården. Visionen var att skapa en ny mötesplats för konsten i Uppsala. I dag rymmer Å-Huset allt från möjligheter att arbeta med konst, se konst, bli berörd av konst och fördjupa sig i konst till att sitta ned med en kopp kaffe och utbyta tankar om och diskutera konst. Här får det lov att vara både högt i tak och intimt, experimentellt och provokativt, vilsamt och galet. Och gärna publikt.

PROGRAM

  • Våren 2020
  • 11/1–26/1Nya medlemmar i UKK: Kalle Landegren, Eva Douhan Lundqvist, Lisvor Mattsson
  • 1/2–16/2Nya medlemmar i UKK: Tone Winqvist, Sigríđur Huld Ingvarsdóttir, Maria Nöremark
  • 22/2–8/3Henny Linn Kjellberg
  • 14/3–29/3Susanna Bark
  • 4/4–19/4Anna Liljas
  • 25/4–10/5Lill Sjöström
  • 16–31/5Marianne Gustafsson

23 november – 8 december

KAJSA G SJÖLÉN

"Inlevelse – Uppfinnelse"

Måleri, teckning, skulptur


Kajsa G Sjölén, Att spänna sitt innersta (beskuren), (2019)

VERNISSAGE 23 november kl. 12–16

Öppettider: ons–fre kl. 15–19, lör–sön kl. 12–16. Visningar i samarbete med Studiefrämjandet.

Kajsa G Sjölén visar interaktiva skulpturer samt teckning och måleri på trä. Här finns stilla bilder, knappar att trycka på och ett verk som kräver din smartphone. Arbetet kommer ur det rasande i att vara bland barn. En sugande framtidsångest och det hisnande i att vara precis här och hålla nuet i handen.

”Först målar jag barnen
De har hittat något
Jag vakar över dem när de är helt i sina kroppar
Jag prövar bygga något
Det skakar av oro
Hålla i sig och släppa
En lek vi gör tillsammans
Hålla handen om
Och släppa
Jag lyser ner i havet
Och låter det röra sig”
– Kajsa G Sjölén

Kajsa G Sjölén bor numera utanför Knutby där hon efter barn, flytt och flitigt byggande äntligen börjat arbeta regelbundet. Fåglarna pickar hål i huset, invasiva arter tränger fram på två fronter och stormen blåste ner ohanterligt många träd. Naturen är en aktivitet som är kroppslig och skaver. Det är ständig kapprustning och innerst inne vet vi vem som kommer vinna. Och ändå, även om man begränsar sig till denna lilla fuktiga triangeln på 2 hektar, så är nyfikenhet på det nya det enda vapnet mot den här världen.

/ www.kajsanity.org


Å-Husakademin

Å-Husakademin är ett samarbete mellan Uppsala konstnärsklubb och Studiefrämjandet. Kurserna genomförs i konstnärsklubbens vackra lokaler eller i konstnärernas egna ateljéer. Kursledare är välutbildade konstnärer med stor pedagogisk erfarenhet.

AKTUELLA KURSER