NYA MEDLEMMAR I UKK

Kalle Landegren, Eva Douhan Lundqvist, Lisvor Mattsson

11–26 januari 2020VERNISSAGE 11 januari kl. 12–16.

Öppettider: ons–fre kl. 15–19, lör–sön kl. 12–16. Visningar i samarbete med Studiefrämjandet.

Våren 2020 startar med två utställningar i följd där UKK:s nya medlemmar presenteras. 11 januari öppnar utställningen med Kalle Landegren, Lisvor Mattsson och Eva Douhan Lundqvist.

Kalle Landegren är serietecknare, illustratör, konstnär och del i konstnärskollektivet Koppar. Han har bl.a. medverkat med sina serier i tidningar som Galago och Ergo samt illustrerat böcker för Bonnier Carlsen. 2019 tilldelades Landegren Uppsala kommuns stipendium för kulturarbetare. Under 2018 målade han en serie väggmålningar i Ljusdal på uppdrag av Statens konstråd. Det samlade verket fick titeln Gärdeåsens sju underverk eftersom de sju motiven fått växa fram utifrån de boende i områdets berättelser om mirakler som de varit med om. Några av dessa underverk kommer att ingå i utställningen i Å-huset där de visas för första gången i Uppsala. I utställningen kommer även en annan serie verk ingå, som inspirerats av de senaste årens allt mer omfattande manifestationer för klimatet.

Lisvor Mattsson är tecknare och målare, hon arbetar med material som torrpastell och akryl. Lisvor Mattsson är bosatt i Öregrund, varifrån hon hämtar en stor del av sin inspiration. Hon är även medlem i konstnärsföreningen Konstvarning som arrangerar Konstsafari varje påsk och som sommaren 2019 drev Järnboden i Harg.

Eva Douhan Lundqvists konst är materialbaserad, idéer föds ur textila kvalitéer, oftast i egentillverkade tovade tyger där ull fogats ihop med siden eller andra textilier. Känslan av materialet i handen ger henne inspiration, det lätta eteriska sidentyget, det torra linnet eller den stumma jordnära ullen. Hon sliter isär och sätter ihop till nytt, använder gärna sådant som skulle slängas. Att göra uttjänt till vackert inspirerar att söka vidare i ett själsligt och materiellt återbruk. Det tovade tygstycket blir till broderi eller skulptur. Det lockar att inte planera allt utan ge utrymme för det oväntade. Leken, fantasin och livets skörhet leder arbetet. Ofta har hennes konst ett kvinnligt tema. I utställningen visas både textil bild och textil skulptur.