Ruby I. Nordström

Då och Nu

26 oktober - 10 november 2013Vernissage

Lördag den 26 okt kl 12 -17, Öppet: onsd - fred kl 12 - 16, lörd - sönd kl 12 - 17

Under utställningen Då och nu får besökarna chans att se några av Nordströms verk som varit i privat ägo i decennier. Givetvis kommer även nutiden att representeras med nyare alster. Ljuset, färgerna och formerna har alltid haft fördel gentemot konkreta objekt i Nordströms konst och i denna utställning får vi följa konstnärens utveckling från novis till nestor.

 

Onsdag den 30 oktober kl 19.00 finns chans prata mer med konstnären och höra om hans historia och om utställningen då Uppsala Konstnärsklubb och Studiefrämjandet anordnar evenemanget ”Samtal pågår”.

Missa inte heller att besöka utställningen söndag den 3 november. Då kommer några av Uppsalas främsta jazz- och improvisationsmusiker att vara på plats för att spela under dagen.

 

Ruby I. Nordström är sedan många år en välkänd profil i Uppsalas kulturkretsar. Sedan 60-talet har han verkat som konstnär i staden och har utöver sina utställningar även haft flera uppdrag på offentliga platser. Många är de nyblivna föräldrar som sett Ruby I. Nordströms väggmålning av kläder som fladdrar i vinden på Akademiska Sjukhusets BB-avdelning, vilat ögonen på den stora muralmålningen i kvarteret Cellisten i Gottsunda eller tittat ut över de målade fönstren med milsvid utsikt från Arbetsförmedlingens vägg.

 

Efter utbildningen på Konstfack reste Nordström till Italien, Spanien och Grekland för att finna det speciella Medelhavsljuset som ofta återkommer i hans konstverk. De halländska kusterna och de uppländska slätterna inspirerade också till skapande av stora mått. Under åren har Ruby I. Nordström vid sidan av konstnärskapet arbetat som såväl konstlärare som dekormålare vid Uppsala Stadsteater.