Gijs Weijer

serigrafi och teckningar

11-26 januari 2014Vernissage

lördag den 11 januari kl 12 - 17. Öppet: onsdag- fredag kl 12 - 16, lördag - söndag kl 12 - 17.

Jag har en examen från år 2000 med inriktning teckning och målning från konsthögskolan AKI i Enschede, Holland. Jag har bott i Sverige sedan 2006. Efter akademin har jag varit konstnär, i perioder på heltid och deltid och mest målat, men jag har börjat rita mer under de senaste tre åren, särskilt med tuschpenna. Jag har även läst kurser i Sverige, tex tidningsdesign vid Mittuniversitetet.

Mellan 2010 och 2012 bodde jag i Staffanstorp i Skåne, under denna period jobbade jag heltid med konsten och jag var ganska produktiv med flera utställningar i regionen. Under samma period lärde jag mig också screentryck från en vän/kollega (Michiel Schuurman) i Amsterdam vid AGA (Amsterdam Grafisch Atlier). Tekniken och resultatet var så bra att jag bestämde mig att specialisera mig på detta.

År 2012 flyttade jag och familjen tillbaka till Uppsala där min fru har sina rötter. Jag blev medlem i Uppsala konstnärsklubb (UKK) och fick även plats i styrelsen i Upplands KRO förening. I UKKs lokaler finns en liten grafisk arbetsplats inriktad på etsning mm, men här fanns inga möjligheter till screentryck. Men jag hittade ett dussin andra screen-intresserade konstnärer i klubben. Jag ansökte och fick pengar och samtycke av UKKs styrelsen för att realisera en liten screen-verkstad i Å-huset. Med massor av god vilja och engagemang och med hjälp av några kollegor (Bill-Ove Jonsson och Maarten Schuurman) byggde jag under sommaren allt som behövs för att trycka. Vi hade ”compact living” i åtanke då utrymmet är begränsat. Vi byggde ett screentrycksbord med inbyggd belysning, en speciell diskbänk med semi-transparent vägg med belysning och ett filter för att rena avloppsvatten

Jag har haft flera utställningar under de senaste åren, nu senast tillsammans med Kajsa Haglund, Narek Aghajanyan och Anna Liljas i Galleri Handmade i Nyköping. Nu är screentrycksverkstaden äntligen klar och jag ser fram emot att börja trycka! Jag och andra intresserade konstnärer behöver nu inte längre åka till Stockholm för att trycka screentryck. Jag ser även fram emot att utveckla min konst och mig själv. Dessutom planerar jag under det kommande året att anordna ett antal kurser/workshops för konstnärer som vill lära sig denna teknik. Förhoppningsvis blir 2014 ett fint och färgglatt silkscreen-år med nya verk av alla konstnärer som kommer att arbeta med screentryck i Uppsala!

Titta också gärna på min hemsida för mer info om min konst, där finns också min cv:

www.gijsweijer.com