Regina Mucwicki Mabrouk

Textil Odyssé 1965-2015

10/1-25/1 2015Vernissage 10 januari 12-17

Öppettider: ons-fre kl 12-16, lör-sön kl 12-17

En utställning om en konstnärs resa från barn till vuxen. Utställningen visar några vävar i urval från fem decennier.

Historik:

Regina Mucwicki Mabrouk är autodidakt textilkonstnär som föddes 1960 i Hedesunda.

Under åren 1965-1979 vävde hon i barnverksamheten Hedesundavävarna under ledning av Birger Forsberg och växtfärgade under ledning av Jan Sisefsky. Dessa år kom att prägla hennes syn på konst, konsthantverk och pedagogik.

Hedesundavävarna hade som en ideologisk uppfattning att hantverkaren och konstnären är en och samma person. Mönstret i väven växer fram allt eftersom arbetet fortskrider. I det pedagogiska arbetet med barnen ges speciella betingelser för det egna skapande; efter att själva tekniken lärts ut i all enkelhet lämnas barnen med arbetsro för att själva söka sig fram, utan några vuxna tyckare som ger kritik eller lägger sig i.

Förebilden och inspirationskällan till denna verksamhet var den välkända Ramses Wissa Wassef School i byn Harrania utanför Kairo i Egypten.

Till Egypten for Regina 1975 och förutom besök till vävarbyn, gjordes många spännande utflykter, museibesök, ridturer runt pyramiderna, två dagars segeltur på Nilen från Assuan till Edfu, besök hos den svenske botanikprofessorn Vivi Täckholm. Ändå var det moskébesöken som gjorde djupast intryck. Dess skönhet av arabesk och ornamentik blev inkörsporten för ett stort intresse för islamisk konst. Regina konverterade till islam under mitten av 80-talet och religionen har inspirerat henne i hennes konst och olika konstprojekt.

Efter en kortare formell utbildning på Grundskolan för konstnärlig utbildning i Stockholm 1980-81 hade Regina en ateljé i Gamla Stan i Gävle samt på Norra skolan.

Reginas vävar finns representerade på bl.a S:t Görans sjukhus, Katolska församlingen i Gävle, Bollnäs sjukhus, Statens strålskyddsinstitut i Solna, Sörforssa Kapell, och hon har deltagit i ett flertal utställningar i Sverige och utomlands.

AKTUELLT:

Regina Mucwicki Mabrouk arbetar i dag som konstnärlig ledare i verksamheten Hedesundavävarna på Skaparbyn i Hedesunda

Den här utställningen på Galleri 1 visar endast ett axplock ur hennes mångåriga textila resa, med unika vävar från de första åren som vävare. Se den som en försmak av Hedesundavävarnas stora 50-årsjubileum som går av stapeln på Skaparbyn i Hedesunda 30 maj – 31 augusti 2015.

Litteratur: Finns representerad i boken 23 uppländska konstnärer OM KONSTEN OCH LIVET, av Annika Berg-Frykholm.