Om Uppsala Konstnärsklubb


Historia

Uppsala Konstnärsklubb bildades 1955. Syftet var framförallt att skapa en mötesplats för diskussioner och samvaro med likasinnade, men också att tillsammans kunna förbättra förhållandena för konstnärer i Uppsala.

Med åren har UKK blivit en omistlig del av Uppsalas konstliv. Särskilt viktig är klubbens roll som informationskanal i båda riktningarna – konstnärer når lättare varandra och kan med större tyngd tala med politiker och allmänhet, och den som vill nå konstnärerna hittar dem lätt genom UKK.

UKK har drivit Galleri 1, som ligger i hörnet av Sysslomansgatan och St Olofsgatan, sedan 1969. Under 10 år mellan 2010–2020 bedrev Uppsala Konstnärsklubb även ett omfattande kulturellt program i det närliggande Å-Huset. Från och med hösten 2020 har föreningen samlat all sin verksamhet Galleri 1, Galleri 2 och Studion i huset där Galleri 1 har legat sedan tidigare.

UPPSALA KONSTNÄRSKLUBB MATRIKEL 2017
Läs mer i matrikeln om konstnärsklubbens historia med en kulturhistorisk text av Marit Jonsson, förord av Sten Bernhardsson, kulturdirektör och med en presentation av föreningens medlemmar.

Se matrikeln här >>> Uppsala Konstnärsklubb Matrikel 2017