GALLERI 1  UTSTÄLLNINGAR 2014

Gijs Weijer

serigrafi och teckningar

11 - 26 januari

Jag har en examen från år 2000 med inriktning teckning och målning från konsthögskolan AKI i Enschede, Holland. Jag har bott i Sverige sedan 2006. Efter akademin har jag varit konstnär, i perioder på heltid och deltid och mest målat, men jag har börjat rita mer under de senaste tre åren, särskilt med tuschpenna. Jag har även läst kurser i Sverige, tex tidningsdesign vid Mittuniversitetet.

Mellan 2010 och 2012 bodde jag i Staffanstorp i Skåne, under denna period jobbade jag heltid med konsten och jag var ganska produktiv med flera utställningar i regionen. Under samma period lärde jag mig också screentryck från en vän/kollega (Michiel Schuurman) i Amsterdam vid AGA (Amsterdam Grafisch Atlier). Tekniken och resultatet var så bra att jag bestämde mig att specialisera mig på detta.


År 2012 flyttade jag och familjen tillbaka till Uppsala där min fru har sina rötter. Jag blev medlem i Uppsala konstnärsklubb (UKK) och fick även plats i styrelsen i Upplands KRO förening. I UKKs lokaler finns en liten grafisk arbetsplats inriktad på etsning mm, men här fanns inga möjligheter till screentryck. Men jag hittade ett dussin andra screen-intresserade konstnärer i klubben. Jag ansökte och fick pengar och samtycke av UKKs styrelsen för att realisera en liten screen-verkstad i Å-huset. Med massor av god vilja och engagemang och med hjälp av några kollegor (Bill-Ove Jonsson och Maarten Schuurman) byggde jag under sommaren allt som behövs för att trycka. Vi hade ”compact living” i åtanke då utrymmet är begränsat. Vi byggde ett screentrycksbord med inbyggd belysning, en speciell diskbänk med semi-transparent vägg med belysning och ett filter för att rena avloppsvatten.


Jag har haft flera utställningar under de senaste åren, nu senast tillsammans med Kajsa Haglund, Narek Aghajanyan och Anna Liljas i Galleri Handmade i Nyköping. Nu är screentrycksverkstaden äntligen klar och jag ser fram emot att börja trycka! Jag och andra intresserade konstnärer behöver nu inte längre åka till Stockholm för att trycka screentryck. Jag ser även fram emot att utveckla min konst och mig själv. Dessutom planerar jag under det kommande året att anordna ett antal kurser/workshops för konstnärer som vill lära sig denna teknik. Förhoppningsvis blir 2014 ett fint och färgglatt silkscreen-år med nya verk av alla konstnärer som kommer att arbeta med screentryck i Uppsala!


Titta också gärna på min hemsida för mer info om min konst,

där finns också min cv: www.gijsweijer.com

Marie-Louise Sundqvist

Föremål i lera

1 - 16 februari

Föremål i Lera
några Flickor och Hundar
Tankar och Känslor


Stengods och porslinslera,
skulpterat och målat av mig i min 
stillsamma verkstad på Luthagen i Uppsala


Välkommen!
Marie-Louise Sundqvist

Christopher Long

Oarfish - Målningar

22 februari - 9 mars

”Oarfish” är New York-födda konstnären Christopher Longs första separatutställning

i Sverige. 

Moa Lönn

Reconstruction Site

Skulptur & Animation

15 - 30 mars

 I utställningen ”Reconstruction Site” undersöker Moa Lönn platser hon tidigare bebott. Lägenheter, hus och bostäder rekonstrueras till tredimensionella modeller ur konstnärens eget minne. Genom att varsamt fingra upp leran och bygga rummen där hon befunnit sig finns möjlighet att återblicka och reflektera över hur vi blivit de vi är och hur vi formats av de platser där vi lever. Animationens berättande kretsar kring upplevelser och omständighter som tagit plats i dessa rum.


Inbjudan:


I galleri 1 i mars bjuder konstnären Moa Lönn in publiken till möjligheten att rekonstruera de rum och lägenheter som de själva bott i. Genom samtal med konstnären och med dina minnen som grund bygger Moa Lönn i lera upp en modell av din tidigare bostad. Besökarnas återberättade och rekonstruerade boplatser kommer att ingå i projektet ”Reconstruction Site.” Under utställningsperioden fylls rummet med människors tidigare bostäder och hem. Arbetet pågår under galleriets öppettider. 

Teymor Zarré

Fotokonst

5 - 20 april

En annan sida av verkligheten,


– att fånga vardagslivet med hjälp av kameran.

Kajsa Gustafsson

Skulptur och måleri.

Verk sprungna ur en tids sjukdom då allt var upplöst.

26 april - 11 maj

”when we were together
I lay in your river
and the fish swam through my hands”
Rennie Sparks


”När jag var sjuk var det hallucinationer.
Jag blundade, men såg bara trånga rum, fullproppade med tyg. Gamla handdukar

och tyger intryckta i alla hörn och skarvar.

Tätt.
Till slut började det röra på sig. Jag kunde blunda. Men det var film bakom ögonlocken. Allt löstes upp. Vad var inuti mig? Vad var utanför? Jag kunde bara hålla ut. Vänta.
Fånga verkligheten och låta det overkliga slippa förbi.
De små spindlarna på väggen slapp förbi.
Huvudvärken fick stanna.
De bara fötterna som vandrade i decimetertjockt sot slapp förbi.
Väggens vita vävtapet fick stanna.
De små trådarna som simmade upp ur

täcket slapp iväg.
Jag stannade kvar.
Men fiskarna.
Fiskarna stannade de också.”

Isa Dahlin

Textila bilder med damastteknik i olika material.

17 ma j-1 juni

Jag har alltid varit fascinerad av damastteknikens vävkonst, som ursprungligen kommer från Kina på 1200 talet, och som möjliggör skapandet av bilder genom mycket sinnrika metoder att lyfta enskilda trådar i varpen som gör att inslaget kan bilda byggstenar ”analoga pixlar” för att skapa geometriska former. Tekniken kan sägas vara en tusenårig föregångare till den idag moderna datortekniken som bygger på det binära talsystemet av ettor och nollor för att skapa digitala bilder.


Under min konstnärliga verksamhet har jag utnyttjat damasttekniken för av skapa bilder uppbyggda kring matematiska former för att få fram optiska effekter och stilistiska motiv, där skyskrapor har blivit lite av mitt signum. Min utställning som visar några utvalda bilder på hur jag vill uttrycka min speciella konsteknik, skall även få betraktaren att luras till att uppleva optiska effekter i några av bilderna.

Mats Nyberg

Motorsågat "Sista Dansen"

Nystart med animerat

23 augusti - 7 september

Tecknar och animerar på plats.


Glad om det rör på sig.

Bertil & Peter Johnsson

Skulptur, måleri & teckningar

13 - 28 september

Två generationer konstnärer, far och son, visar arbeten som vuxit fram ur spänningen mellan det planerade och det intuitiva. Bertils skulpturer av tenn är tillverkade med en unik gjutmetod som han utvecklat under flera år. Sonen Peter visar smidda skulpturer, målningar och teckningar som undersöker drömmar och sinnlig verklighet, geometri och organiska former.


Materialens egenskaper ger förutsättningar och villkor för skapandet, men under arbetets gång även överaskningar, vilket inbjuder till improvisation. Nyfikenhet och lustfylld problemlösning av proportions-, form- och volymförhållanden är en drivkraft för båda konstnärerna.

Bodil Gellermark

Alabaster och andra mjuka stenar

4 - 19 oktober

För första gången kommer jag i en separatutställning att visa skulpturer i ”Alabaster och andra mjuka stenar” som också är titeln på utställningen. Under en vistelse i Toscana för ett par år sedan kom jag för första gången i kontakt med alabaster. Det var ett material som fascinerade mig totalt, genomskinligheten, ådringarna och färgerna. Visar även arbeten i Sala-marmor som också är en otroligt vacker sten, samt ett verk i Gotländsk kalksten.


–I varje sten bor en skulptur, det gäller bara att hitta den, sa en erfaren bildhuggare till mej en gång. Jag har arbetat utifrån detta.

Susanna Bark

Längtan

25 oktiber - 9 november

”LÄNGTAN”


Tankar kring längtan är i förändring beroende på var i livet jag befinner mig. Nu när hösten är hos oss kommer det en tid till tanke och reflektion och så även en längtan…

 

HÖST


Att tränga till mitt väsens djup

uppväcker anande en längtan,

att jag i självbetraktelse må finna

en sommarsolens sådd,

som likt en kraftens källa för min själ

i höstens stämning skänker värme

/Rudolf Steiner/

AnnaKarin Svensson "Renässans"

Databearbetade fotocollage

15 - 30 november

”Jag har arbetat med egna foton och gamla renässans målningar till nya bilder genom collage och bearbetning i Photoshop. Jag har sökt renässansens uttryck i mina bilder och försökt behålla den textila dimensionen. Bilderna är sedan tryckta på textil.”

Anna Liljas

Måleri och teckning

6 - 21 december

Jag målar och ritar. I mina bilder gör figurerna oftast något tillsammans, utför en rit, klär ut sig eller är på väg till en kamp av något slag fast de är inte alltid så väl förberedda. Jag vill hitta en brytpunkt där viljan och förutsättningarna möts och där framstår figurerna som både starka och hjälplösa och det intresserar mig.