ÖPPEN ATELJÉ 2025

Under 2025 genomför Uppsala Konstnärsklubb projektet Öppen ateljé, en gratis konstpedagogisk verksamhet för barn och unga. Konstnärer från Uppsala Konstnärsklubb bjuder in till öppen ateljé där varje unik workshop hämtar inspiration från de pågående utställningarna. I en värld fylld av prestationskrav vill vi uppmuntra till fritt skapande, fantasi och förutsättningslöst utforskande av uttryck, material och konstnärliga tekniker. Ingen föranmälan behövs.

Frågor: Kontakta respektive workshop-ledare (kontakt finns under varje workshop-tillfälle) alternativt till uppsala konstnärsklubb kontakt@uppsalakonstnarsklubb.se 

Plats: Studion, Kulturkvarteret Walmstedtska, Sysslomansgatan 1, 753 10 Uppsala

PÅ KULTISFESTIVALEN

Gijs Weijer och Maziar Ghandi

31/5 kl. 13-16

Graphique magnifique!

För alla åldrar


Om den här workshopen:

Välkomna att slå er ner vid ett bord ute i trädgården i Kulturkvarteret Walmstedska! I den här workshopen, som är en del av festivalen Kultis, får besökarna rita direkt på borden med färgglada akvarellkritor. När teckningen är klar kommer Gijs och Maziar och hjälper er att göra ett spegelvänt avtryck av teckningen på äkta grafikpapper, ett tryck med hjälp av en kavel. Deltagarna får gärna samarbeta i ett gemensamt skapande med andra besökare som de aldrig träffat tidigare. För alla åldrar.

Som på ett franskt café kommer det att finnas en meny där man kan välja mellan monotypi eller cyanotypi. Man kan beställa kritor och andra spännande saker som behövs i det kreativa skapandet. Maziar och Gijs jobbar som “servitörer” i kostym och hjälper sina gäster. De serverar kritor och hjälper till med att trycka med kavel på grafikpapper. Sedan gör de rent borden mellan varje gäst. De serverar vatten vid behov, allt i fransk stil.

Om workshopledarna: 

Gijs Weijer är konstnär med examen i måleri från AKI konsthögskola i Nederländerna. Han jobbar med måleri, teckning och grafik och är en av grundarna av Uppsala Konstgrafiska Verkstad i Ulleråker. De senaste 10 åren har han även arbetat som konstpedagog på Uppsala konstmuseum. Maziar Ghandi är konstnär och aktiv vid UKV. Han har kunskaper i de flesta grafiska tekniker och har specialiserat sig på cyanotypi, en grafisk tryckprocess där man använder sig av solljus.


Vid frågor, kontakta: Gijs Weijer, gijs@gijsweijer.com

Hela vårens program

Tidigare Workshops

THE FLOW

Med Martin Lima de Faria och Lars Oestreicher

Workshopen den 24e maj är del av programmet Öppen Ateljé

Från 13 år och uppåt


Om workshopen: The Flow är ett verktyg som med hjälp av pannband mäter hjärnvågor och som genom biofeedback på ett interaktivt och estetiskt sätt visualiserar deltagarnas kombination av lugn och fokus, deras “flow”. I workshopen undersöker vi hur man kan skapa ett visuellt och emotionellt minne av hur kombinationen av lugn och fokus känns i kroppen. Workshopen riktar sig till dig som upplever stress eller med NPF, men även till dig som är nyfiken på skärningspunkten mellan AI, teknologi och konst. Drop in.


Om workshopledarna:  Martin Lima de Faria är bildkonstnär, filmskapare och filmpedagog som ofta arbetar i skärningspunkten mellan konst och vetenskap. I interaktivt utformade konstnärliga projekt, skapade i samarbete med forskare, undersöker han olika humanistiska frågeställningar. Professor Lars Oestreicher är AI-forskare och lektor vid Institutionen för informationsteknologi, Uppsala universitet. Han undersöker interaktionen mellan människa och maskin och intresserar sig även för relationen mellan AI och konst. 


Vid frågor, kontakta: Martin Lima de Faria, mlimadefaria@gmail.com

Sofie Stenberg och Sara Nordgren

26/4 kl. 13-16


Måla din känsla


Alla åldrar

  

Om workshopen: Kom och måla din känsla! I utställningen “I mig bor känslan” finns det gemensamma verket ”Allas känslor” som är en del av utställningen. Vi målar och använder olika material och färg för att tillsammans jobba vidare med det växande konstverket på plats i galleriet. Drop in! För alla åldrar.


Om workshopledarna: Sofie Stenberg är född 1977 och utbildad vid Konstfack. Hon är konstnär som rör sig i skärningspunkten mellan bildkonst, arkitektur, form och offentligt samskapande med erfarenhet av att som konstnär hålla i skapa-workshops. Sara Nordgren är född 1977 och utbildad på HV-skola. Hon är textilkonstnär och även pedagogiskt verksam på Mariefreds skola inom bild och slöjd.


Agneta Forslund och Siiri Jüris

23/2  kl. 13-16

Måleri med många lager


10-15 år

  

Om den här workshopen: Gillar du att måla? I den här workshopen kommer vi i första hand att titta på och inspireras av Norbert Fabers konst som finns i utställningen i Galleri 1 och 2. Norbert målar både abstrakt och föreställande i starka och tydligt avgränsade färger. I workshopen kommer vi att använda flytande gouachefärg och måla på tjock kartong i många olika lager. Vi kommer också att använda olika sätt att skapa skarpa kanter och avgränsade fält med hjälp av tejp och andra tekniker. Detaljer görs med tuschpennor om man vill. Siri och Agneta kommer att visa olika sätt använda materialen och inga förkunskaper krävs, bara skaparglädje och experimentlust.  

 

Om workshopledarna: Agneta Forslund är konstnär. Hon arbetar främst med abstrakt måleri i olja men också tredimensionellt med olika material som hon utforskar. Hon har lång erfarenhet av konstpedagogiskt arbete på konstnärsmuseet Bror Hjorths Hus, studieförbund och liknande. Siiri Jüris är en bildkonstnär baserad i Uppsala. I sina verk kombinerar hon måleri, grafik och digitala verktyg, ofta i starka färger.


Vid frågor, kontakta: Agneta Forslund, agnetaforslund54@gmail.com, 073-6532810


Elin Claesson och Maja Möller

22/3 kl. 13-16

Prova på vävning!


15-25 år

  

Om den här workshopen: I den här workshopen får du testa att väva på bordsvävstolar, i ram och på kartong. Vi arbetar i färdiguppsatta vävar där du kan experimentera med olika bindningar och färger. Inga förkunskaper behövs, och du väljer själv hur du vill utforska tekniken – kanske genom att testa olika material, skapa mönster eller bara prova på vävningen som metod. Workshopen riktar sig till dig som är 15–25 år och är nyfiken på vävning. Vi som håller i workshopen finns på plats för att hjälpa till och svara på frågor. Drop-in, ingen föranmälan.


Om workshopledarna: Elin och Maja är båda utbildade vid Handarbetets Vänner i vävning och broderi och har nu ateljé tillsammans på Hospitalet i Uppsala. Maja läser just nu master i textil på Konstfack. Vi arbetar båda med vävstolen som främsta redskap. Båda har erfarenhet av att arbeta som kursledare/workshopledare på Medborgarskolan i olika textila tekniker. 


Vid frågor, kontakta: Elin Claesson, elinclaesson@live.se, 079-3574867