GALLERI 1  UTSTÄLLNINGAR 2015

Regina Mucwicki Mabrouk

Textil Odyssé 1965-2015

10 - 25 januari

En utställning om en konstnärs resa från barn till vuxen. Utställningen visar några vävar i urval från fem decennier.


Historik:


Regina Mucwicki Mabrouk är autodidakt textilkonstnär som föddes 1960 i Hedesunda.


Under åren 1965-1979 vävde hon i barnverksamheten Hedesundavävarna under ledning av Birger Forsberg och växtfärgade under ledning av Jan Sisefsky. Dessa år kom att prägla hennes syn på konst, konsthantverk och pedagogik.


Hedesundavävarna hade som en ideologisk uppfattning att hantverkaren och konstnären är en och samma person. Mönstret i väven växer fram allt eftersom arbetet fortskrider. I det pedagogiska arbetet med barnen ges speciella betingelser för det egna skapande; efter att själva tekniken lärts ut i all enkelhet lämnas barnen med arbetsro för att själva söka sig fram, utan några vuxna tyckare som ger kritik eller lägger sig i.


Förebilden och inspirationskällan till denna verksamhet var den välkända Ramses Wissa Wassef School i byn Harrania utanför Kairo i Egypten.


Till Egypten for Regina 1975 och förutom besök till vävarbyn, gjordes många spännande utflykter, museibesök, ridturer runt pyramiderna, två dagars segeltur på Nilen från Assuan till Edfu, besök hos den svenske botanikprofessorn Vivi Täckholm. Ändå var det moskébesöken som gjorde djupast intryck. Dess skönhet av arabesk och ornamentik blev inkörsporten för ett stort intresse för islamisk konst. Regina konverterade till islam under mitten av 80-talet och religionen har inspirerat henne i hennes konst och olika konstprojekt.


Efter en kortare formell utbildning på Grundskolan för konstnärlig utbildning i Stockholm 1980-81 hade Regina en ateljé i Gamla Stan i Gävle samt på Norra skolan.


Reginas vävar finns representerade på bl.a S:t Görans sjukhus, Katolska församlingen i Gävle, Bollnäs sjukhus, Statens strålskyddsinstitut i Solna, Sörforssa Kapell, och hon har deltagit i ett flertal utställningar i Sverige och utomlands.


AKTUELLT:


Regina Mucwicki Mabrouk arbetar i dag som konstnärlig ledare i verksamheten Hedesundavävarna på Skaparbyn i Hedesunda


Den här utställningen på Galleri 1 visar endast ett axplock ur hennes mångåriga textila resa, med unika vävar från de första åren som vävare. Se den som en försmak av Hedesundavävarnas stora 50-årsjubileum som går av stapeln på Skaparbyn i Hedesunda 30 maj – 31 augusti 2015.


Litteratur: Finns representerad i boken 23 uppländska konstnärer OM KONSTEN OCH LIVET, av Annika Berg-Frykholm.

Katarina Sundkvist Zohari "Tankebubbla"

31 januari - 15 februari

Katarina Sundkvist Zoharis utställning visar keramisk skulptur och ett textilt verk. Utställningens titel är ”Tankebubbla”. Den handlar om att vara människa, tänkande, skapande, konstnär, ett seende både utåt och inåt.


Den teknik Katarina ofta använder i sina verk är ”tumma” fram formen i lera, ett arbete som är hantverksmässigt och ger skulpturerna en känsla av att fyllas inifrån, skulpturerna byggs nedifrån och upp och går stort sett inte att ändra när formen väl har slutits.


Formspråket är ofta organiskt och fylld av dubbelheter, till denna utställning är flertalet verk mer föreställande än vad de brukar. ”Jag ville se hur det skulle bli att tumma ett föreställande ansikte” säger Katarina.


Katarina är verksam i Uppsala och har en rad utställningar bakom sig och har även arbetat med offentliga verk. Hon är ordförande i Uppsala konstnärsklubb, är med och driver kulturhuset Köttinspektionen och är en av medlemmarna i konstnärsgruppen Haka.

Gunnar Staland

Inget är glömt.

21 februari - 8 mars

Teckningar och objekt.

Per Sångberg

THE PAIN-TER

14 - 29 mars

THE PAIN-TER, alias per sångberg, är en uppsalabaserad konstnär med många års utställningsverksamhet på gallerier och konsthallar runt om i landet. Den 14 – 29 mars visar han ett urval bilder på Galleri 1.


På senare år har bilderna alltmer tagit formen av målade ”collage” med element samplade från allt ifrån böcker om indisk tempelarkitektur till streetart på husväggar i Berlin. I arbetsprocessen bryts dessa element ut ur sitt gamla sammanhang och får ny kontext och innebörd i den framväxande målningen.
Tematiskt kretsar det kring utsatthet kombinerad med revanschlust. En känsla av att vara jagad, att spelet kanske är slut. Vad kommer att hända i nästa moment ? Kan det komma en vändning ? Betraktaren har avgörandet.

Målningen är beskuren.

Lill Sjöström

4 -19 april

Lill Sjöström väver bilder, målar i akvarell och lite olja. Fotograferar, bl a porträtt vid intervjuer. Under 1900-talet samlade jag inspiration från naturen på Gotland, där jag är född, från bondgården i Gästrikland där farmor och farfar bodde, från uppländska vikingavägar och från resor jag gjort till länder med vidsträckta slätter, höga berg och stora hav. Under de femton senaste åren har jag målat och vävt.


Började måla och väva ”på riktigt” år 2000, vid sidan om arbete som gymnasielärare i bl a svenska och engelska. Lill flyttade till Uppsala i juni 2013 och har sedan ett drygt år ateljé i Hågaby.
Tidigare bodde Lill i Odensala, Märsta och deltog flitigt i kulturlivet i sin gamla kommun, bl a som ordförande i Odensala konst- och hantverksförening, som arrangerar vårrunda i april varje år, och som initiativtagare till Kulturstugan i Märsta. Lill var även ledamot (som konstnär) av Sigtuna kommuns konstråd 2007-2009.


Mer information finns på hemsidan: www.lillsjostrom.com

Henny Linn Kjellberg SOLO / DUO

25 april - 10 maj

I utställningen SOLO / DUO visar Henny Linn Kjellberg nya keramiska verk och ljudinstallation. Henny Linn Kjellbergs arbeten är ofta storskaliga med tydliga scenografiska referenser, utrycker idéer kring material och rumslighet och utforskar teman inom ramen för det allmänmänskliga, såsom sociala konstruktioner, identitet och gränser. Hon har visat sina arbeten på gallerier och museer, genomfört projekt och varit gästkonstnär både nationellt och internationellt. Hennes arbete är väl förankrat i skulptur- och konsthantverkstraditioner men sträcker sig ut till andra praktiker såsom konst i offentlig miljö, land art, performance, interaktiva projekt, musik och scenkonst.

Ljudverk i samarbete med tonsättare/musiker Thommy Wahlström.
Under utställningsperioden anordnas även en musikfestival i litet format för soloframträdanden: Idén med minifestivalen SOLO är bjuda en liten intresserad publik på en serie framträdanden av musiker med en repertoar utöver det vanliga. Musik som är sällan hörd, speciellt i solosammanhang. Varje kväll innehåller tre akustiska soloframträdanden på 20-30 minuter med varierande repertoar- nyskriven konstmusik, improvisation, folkton mm.


Galleri 1 är en liten lokal och antalet publikplatser begränsade (max 15 personer), något som möjliggör ett intimt lyssnande och en nära upplevelse såväl för åhörare som utövare.

Fritt inträde. Kl. 19.

Lördag 2/5: Girilal Baars- sång, Anna Kreuker- violin, Fredrik Thurfjell- konstrabassaxofon

Onsdag 6/5: Louise Agnani- viola da gamba, Stina Agback Hellberg- harpa, Thommy Wahlström- sopransaxofon

Lördag 9/5: Coste Apetrea- bozouki mm., Luca Turchet- vevlira, Sharyar Bakshipoor- santor,

Ebba Stålhandske

Under bar himmel

16 - 31 maj

Himlar i skiraste sidenorganza möter jordnära broderier i Ebba Stålhandskes utställning på Galleri 1.


Ebba Stålhandske lockas av att utforska olika textila teknikers möjligheter. Marken under fötterna och den vida skyn ovanför är det som inspirerar.


Ett urval varianter av shibori visas i svävande ”himlar”. Shibori är en färgningsmetod där delar av tyget reserveras från färg på olika sätt, som vikning och blockering av ytor, omknytning, sömmar och rynkning; en metod som kräver planering och beräkningar.


Broderiet står för något annat. Stygn läggs till stygn och arbetet växer långsamt fram.


Ebba Stålhandske bor och har sin ateljé på landet utanför Uppsala. Hon är medlem i Kaleido konsthantverk, där hon även visar hattar.


Tidigare utställningar i urval: Textilmuseet i Borås, Svenska ambassaden i Tokyo, ett flertal konstföreningar i Uppsala och Stockholm, utställningar på Kaleido.


Uppdrag för offentlig gestaltning: Uppsala kommun, Palliativt centrum, och Tierps kommun, kommunhuset.

German Contemporary

Celebrating the 15th Anniversary of the Kleinsassen Scholarship 6 juni - 5 juli

Vernissageprogram


12:00 Utställningen öppnar
15:00 Uppländsk folkmusik med Sonia och Kristin Sahlström
15:30 Officiell invigning förrättad av Lars Häger, distriktschef, Studiefrämjandet i Uppsala län Katarina Sundkvist Zohari, ordförande, Uppsala konstnärsklubb Monika Ebertowski, director, Kunststation Kleinsassen Bernhard S. T. Wolf, senior director, Hessischer Volkshochschulverband Antonella Stillitano, president, EBZ (Europäische Bildungs- und Begegnungszentren) Sten Bernhardsson, kulturdirektör, Uppsala kommun

16:00 Presentation av utställningen, Christina Hillheim, curator
17:00 Utställningen stängs för dagen


German Contemporary är mer än en konstutställning. Det är också en dokumentation av ett unikt och mycket framgångsrikt samarbete mellan det den hessiska vuxenutbildningen, Kunststation Kleinsassen och Studiefrämjandet med utgångspunkt i ett stipendieprogram för konstnärer med anknytning till just Kunststation Kleinsassen och Studiefrämjandet i Uppsala län.


Hösten 2011 firades tioårsjubileum av samarbetet med en utställning – Konst från Sverige – i Kunststation Kleinsassen där svenska konstnärer och stipendiater genom åren medverkade.


Nu är det med stor glädje och stolthet vi firar femtonårsjubileum med en motsvarande utställning för tyska konstnärer och stipendiater på plats här i Uppsala.


OBS! Utställningen visas både i Åhuset och Galleri 1.


Medverkande konstnärer

Mitko Sabev Ivanov

Hemsida Länktext till Mitkos hemsida:

Mia Hochrein

Hemsida Länktext till Mias hemsida:

Veronika Zyzik

Hemsida Länktext till Veronikas hemsida:

Susanne Bockelmann

Hemsida Länktext till Susannes hemsida:

Alexander Zyzik

Hemsida Länktext till Alexanders hemsida:

Bernd Baldus

Hemsida:Länktext till Bernds hemsida:

dr Ulrich Barnickel

Hemsida :Länktext till Ulrich hemsida:


German Contemporary arrangeras av Studiefrämjandet i Uppsala län i samarbete med Uppsala konstnärsklubb. Läs gärna mer om utställningen, medverkande konstnärer och det internationella samarbetet på www.germancontemporary.com


German Contemporary arrangeras med stöd från Kulturnämnden, Uppsala kommun

Jim Frykholm

22 augusti - 6 september

Min lilla utställning tillägnas Falco. Hans musik och texter från 80-talet var långt, långt före sin tid. Och det är nåt visst med one-liners på tyska. ”Man würde lachen ohne end”.


Naturligtvis dog han i en bilolycka alldeles för tidigt.

Anette Wixner 2015

"Motkraft"

Objekt och akrylmåleri

12 - 27 september

”Alla krafter uppträder parvis och motriktade enligt Newtons tredje lag. Att låta de goda krafterna övervinna de mörka är kanske en fysikalisk omöjlighet, men inte en filosofisk.”

Marjan Gustafsson

Grafik

3 - 18 oktober

”I mina bilder söker jag ett uttryck, en känsla. Jag vill att mina bilder ska beröra, väcka nyfikenhet, en lust att gå närmare, titta in och kanske hitta något alldeles eget i mina bilder.
Själva processen är en lustfylld lek, men också allvarsam möda när det man hittat ska tas om hand och få ”rätt” uttryck. Mitt arbete i grafikverkstaden ska vara lustfyllt. Som en upptäcktsfärd bland färger, etsade plåtar och bilder. Därför gör jag sällan flera exemplar av samma bild och de flesta av mina bilder är monotypier”
Marianne har fått sin utbildning i grafik på Wiks Folkhögskola och har egen grafikverkstad hemma i Sunnersbol, en liten by 2,5 mil nordväst om Uppsala.
Är medlem i Uppsala Konstnärsklubb och föreningen Konstvarning som varje år anordnar Konstsafari läns 288:an mellan Uppsala och Östhammar.

Ljusbärare

Margareta Fundelius

24 oktober- 8 november

Mellan himmel å helvete.


Måleri och grafik. Några bilder som ville komma ut. Jag känner oro
-över framtiden för vår vackra jord
-över global politisk instabilitet


-över den gränslösa konsumism, som gör människor till materialistiska missbrukare -över att kvinnokroppen är krigsskådeplats för inre och yttre strider. Utsatt för sträng kontroll från alla håll.

Dirk Fock "Akryl – Akvarell Landskap – Porträtt Stort – Smått" 14 - 29 november

”Akryl – Akvarell Landskap – Porträtt Stort – Smått”

Erika Bengtsdotter

Måleri

5 - 20 december

”Som såpbubblor
så sköra syns systemen
ingen äger haven
allt det vatten
som också är vi
hopp finns ju
någonstans
men kräver
okuvlighet
denna gång”