Å-HUSET/GALLERI 2  UTSTÄLLNINGAR 2020

Å-HUSET

NYA MEDLEMMAR I UKK 

Kalle Landegren, Eva Douhan Lundqvist, Lisvor Mattsson 11 – 26 januari

Våren 2020 startar med två utställningar i följd där UKK:s nya medlemmar presenteras. 11 januari öppnar utställningen med Kalle Landegren, Lisvor Mattsson och Eva Douhan Lundqvist.


Kalle Landegren är serietecknare, illustratör, konstnär och del i konstnärskollektivet Koppar. Han har bl.a. medverkat med sina serier i tidningar som Galago och Ergo samt illustrerat böcker för Bonnier Carlsen. 2019 tilldelades Landegren Uppsala kommuns stipendium för kulturarbetare. Under 2018 målade han en serie väggmålningar i Ljusdal på uppdrag av Statens konstråd. Det samlade verket fick titeln Gärdeåsens sju underverk eftersom de sju motiven fått växa fram utifrån de boende i områdets berättelser om mirakler som de varit med om. Några av dessa underverk kommer att ingå i utställningen i Å-huset där de visas för första gången i Uppsala. I utställningen kommer även en annan serie verk ingå, som inspirerats av de senaste årens allt mer omfattande manifestationer för klimatet.


Lisvor Mattsson är tecknare och målare, hon arbetar med material som torrpastell och akryl. Lisvor Mattsson är bosatt i Öregrund, varifrån hon hämtar en stor del av sin inspiration. Hon är även medlem i konstnärsföreningen Konstvarning som arrangerar Konstsafari varje påsk och som sommaren 2019 drev Järnboden i Harg.


Eva Douhan Lundqvists konst är materialbaserad, idéer föds ur textila kvalitéer, oftast i egentillverkade tovade tyger där ull fogats ihop med siden eller andra textilier. Känslan av materialet i handen ger henne inspiration, det lätta eteriska sidentyget, det torra linnet eller den stumma jordnära ullen. Hon sliter isär och sätter ihop till nytt, använder gärna sådant som skulle slängas. Att göra uttjänt till vackert inspirerar att söka vidare i ett själsligt och materiellt återbruk. Det tovade tygstycket blir till broderi eller skulptur. Det lockar att inte planera allt utan ge utrymme för det oväntade. Leken, fantasin och livets skörhet leder arbetet. Ofta har hennes konst ett kvinnligt tema. I utställningen visas både textil bild och textil skulptur.

Kalle Landegren

NYA MEDLEMMAR I UKK 

Sigríður Huld Ingvarsdóttir, Tone Winqvist

1 – 16 februari

Utställningsvåren 2020 inleds med presentationer av UKK:s nya medlemmar. 1–16 februari visar Tone Winqvist och Sigríđur Huld Ingvarsdóttir verk i Å-huset.


Tone Winqvist arbetar i många olika material och medier: skulptur, installation, måleri och grafik. Hon har tidigare ställt ut på bland annat Körsbärsgården i Sundre och varit redaktör för tidningen Blandaren. Utöver sin konst studerar hon på läkarprogrammet i Uppsala. Juni 2019 gjorde hon en porträttserie i lera som fick namnet Ronald x2, Ulla, Elida, Ylva, Julia och jag och som kommer att visas på Å-huset.


Sigríður Huld Ingvarsdóttir är en traditionell målare och tecknare som arbetar i olja, akvarell och kol. Inspirationen hämtar hon från sitt ursprung på norra Island med dess djur och natur. Genom sin konst fångar hon verkligheten, det ögat egentligen ser, i samspelet mellan ljus och skugga.


På Å-huset visar hon klassiska djurporträtt och stilleben av fårull. Närbilderna av ull kan vid första anblick ge ett abstrakt intryck men tittar man närmare framträder motivet. Ull bildar alla möjliga former och mönster. Ofta visar sig det feminina: vulvor, blygdläppar och mjuka linjer som väcker minnen om vårt ursprung. De är fridfulla och tysta: de fina håren vittnar om en känslig natur och om att ullen ger värme och styrka. Sigríður Huld har arbetat med klassiska stilleben i många år. Med dessa verk har hon tagit ett steg längre genom att öka brännvidden och måla närmre.


http://www.huldfineart.com
facebook.com/huldfineart
instagram.com/huldfineart

GALLERI 2

UNG SALONG 2020

"Sprickan"

Galleri 1 & 2

8 augusti – 6 september

Uppsala Konstnärsklubb bjuder in till en ung salong med konstnärer i åldern 18–35 och som har kopplingar till länet. Salongen äger rum i klubbens nya lokaler, i längan i Kulturkvarteret Walmstedtska. I samarbete med Region Uppsala, Uppsala Kommun och Studiefrämjandet.


Temat för utställningen är ”Sprickan” vilket också anknyter till Uppsala kommuns temaår för de mänskliga rättigheterna.

I juryn har Katarina Sundkvist Zohari och Nito Vega från Uppsala Konstnärsklubb suttit.


Öppningen och utställningen kommer att hållas utifrån rådande restriktioner, till följd av coronapandemin.


MEDVERKANDE KONSTNÄRER

Amanda Selinder
Amina Seid Tahir
Cecilia Tjärnberg
Elias Båth
Hanna Romin
Lisa Broms
Sara Kallioinen Lundgren
Tim Drougge

UNG SALONG – TALANG
Gustav Ekberg
Ludvig Olsson
Lukas Dahl
Wilma Karlsson

Konstkollobarnen/Barnens Å-hus har medverkat

KONSTEN ATT INTA ETT HUS

Invigningsutställning  GALLERI 1 & 2

13 - 27 september

Med vitt skilda uttryck, format och material manifesterar medlemmarna i Uppsala Konstnärsklubb konstens möjligheter och glädje över att gemensamt inta det nya huset!


Utställningen ”Konsten att inta ett hus” samlar i en tät och komprimerad form nästan 80 lokala konstnärer i Galleri 1 och 2. Gemensamt för utställarna är att de själva eller med assistans har kunnat bära sina verk in i huset. Detta kan ses i utställningen liksom den mångfald av konstnärer som representeras.


I det historiska Kulturkvarteret Walmstedtska har under det gångna året huset på gården transformerats till ett samtida och samlat rum som ger plats för utställningar, konstnärliga uttryck och spännande verksamheter. Här möts allmänheten och konstnärerna.


Välkomna!


Visningar i samarbete med Studiefrämjandet

Foto: Ingrid Orlowski

Karin Westman & Håkan Blomqvist

I DESSA TIDER

3 oktober - 25 oktober

Under den frivilliga karantänen tillbringad i Värmland och med det mesta inställt har vi påverkats av ”dessa tider” och ägnat mycket tid till skapande i våra ateljeer.

Glas, metall och assemblage är våra material vi trivs med och aktuella frågeställningar återkommer ofta i våra arbeten.


För mer info kontakta konstnärerna

www.galleriblomqvistwestman.se

Instagram: @karin_westman

Foto: Karin Westman & Håkan Blomqvist

Vivan Zethreaus och Petal Joan Roberts

Två utställningar

31 oktober– 22 november

PETAL JOAN ROBERTS

Siffersymbolik

Siffrors innebörd tolkade av Petal Joan Roberts.


Varför sägs vissa siffror vara betydelsefulla och andra inte det? Roberts började lägga märke till att många siffror, i synnerhet ojämna, sägs vara lyckotal eller betydelsefulla på något annat sätt. För några människor är siffran 7 ett lyckotal, till exempel. Lewis Carrolls (‘Alice i Underlandet’) lyckotal sägs ha varit 42! Varför det? En siffra är ju bara en siffra eller?

I denna utställning gestaltas några exempel på hur siffror har blivit betydelsefulla, helt utan all logik.


Kontakt:
petal.roberts-leijon@comhem.se

Fyra nya 
AMANDA SELINDER
CECILIA TJÄRNBERG
CHARLOTTE MELANDER
IDA LINDGREN
Textil, fotografi, metall och skulptur

28 november – 20 december

Amanda Selinder, Cecilia Tjärnberg, Charlotte Melander, och Ida Lindgren är alla nya medlemmar på Uppsala Konstnärsklubb. I denna utställning möts textil, fotografi, metall och skulptur i Galleri 2.


Om konstnärerna:


Ida jobbar med film, foto, text och installation. Relationen mellan bilden och språket är central och hon kombinerar gärna befintligt material med egna iscensättningar.
Hon undersöker barns subjektskapande, hur makt manifesterar sig i samhällets olika rum och hur det tar sig uttryck i våra kroppar.


Charlotte är konsthantverkare/konstnär som brinner för hantverket och metallernas möjligheter och hon håller envist fast vid traditionella tekniker och äkta material. De ibland något upprepande momenten i tillverkning blir som en möjlighet till meditation i process och färdigt objekt. Handens arbete bidrar till att alla ingående delar blir lite annorlunda och individuella och en naturlig skevhet framträder.


Cecilia arbetar med rumslig gestaltning och skulptur genom kontemporär digital och fysisk craft. Teman som behandlas i verken är idéer kring trygga rum, mental hälsa, social gemenskap och utanförskap.


Amanda är bioart/textilkonstnär och jobbar med naturliga processer som förändras över tid. Oftast undersöker Amanda levande organismer såsom slemsvampar och biofilm (ett cellulosabaserat material producerat av bakterier) i relation till naturliga pigment och textila material. Amanda jobbar även med ikat-vävning som är en teknik där varpen knyts och färgas innan den monteras i vävstolen.