GALLERI 2   2022

ERIKA BENGTSDOTTER  
2022.01.22 - 2022.02.13

LUFTBERÄTTELSER

”Att andas fritt, att få uppleva det djupa andetaget, med frisk, ren, kall luft; att slippa hosta sig blå eller ligga i respirator”.

Tankar kring detta har funnits hos Erika Bengtsdotter, aktualiserade genom pandemin - tankar som velat bli gestaltade. Utställningen handlar om luften, om oss med lungor. Om oändlighetens element, själva luften.
Hur vi förenas av det gemensamma andetaget. Kring det vackra och oerhörda i att kunna andas själv.

Utställningen visar måleri, huvudsakligen i akryl, korta texter samt en installation.


Mer info
Webbsida: www.erika-art.se

Bild: Erika Bengtsdotter

 

JIM FRYKHOLM 
2022.02.19 - 2022.03.13

CAN`T YOU SEE I`M DROWING TOO??

Några tavlor i ett rum. Spretigt som vanligt.

Från djup tacksamhet för egen del till höggradig besvikelse över nyfattigdom, nyslaveri och den alltmer utbredda förbittringen.

Från Ramses II till Tjock-Steffe

Från fasanjakt till möglet som växer i mörkret

Från flyktbilar till plastdunkar

Från human race till final race.

 

/Jim

Bild: State of California vs Tjock-Steffe. 2021 Jim Frykholm

 

PARTICLES IN MOTION
MARIA NÖREMARK & SIIRI JÜRIS 
2022.03.19 - 2022.04.10

Partiklar i rörelse. Partiklar som under en begränsad tidsrymd utgör någonting - för att sedan övergå till att vara del av något annat. Partiklar som kan bilda något så förunderligt som en varelse, som sedan förhåller sig till andra varelser. Oändligt små byggstenar som kan påverka stora skeenden.

 

Ett samtal blev början till den här utställningen, ett samtal i vilket vi upptäckte konstnärliga intressen som är helt överlappande, även om våra ingångar och arbetssättet skiljer sig åt.

 

Genom att flytta och omfördela materia kan vi återge och skapa en förnimmelse av kropp hos någon annan. Samtidigt har partiklarna och materian en egen rörelse som vi inte styr över. 

Bild: Siiri JÜris och Maria Nöremark 

 

NANNA CASTILLO

CURATED BY NITO VEGA

BBC - BLACK BOX CULTURE

2022.04.16 - 2022.05.08

VERNISSAGE 16/4 12-16

BBC - Black Box Culture

O-VÄSEN - en inbjudan till mellanrummets väsen


Konstnär: Nanna Castillo

Curator: Nito Vega

 

Black Box Culture är en podd som skapades för att kunna plocka isär mekanismerna som påverkar vårt arbete och våra liv som kulturarbetare. Podden drivs av Nanna Castillo i samarbete med andra kulturarbetare och hennes konstnärliga praktik inkluderar performance och aktioner.  


På Uppsala Konstnärsklubb kommer Black Box Culture-podcast att ha öppna inspelningar där Nanna Castillo bjuder in oss att undersöka tillsammans vad händer med vårt mellanrummets väsen.

 

Om ”O-VÄSEN - en inbjudan till mellanrummets väsen” skriver Nanna Castillo:  

 

Bild: Black Box Culture

 

 ”I en tid av osäkerhet faller vi bort från oss själva. Vad är det som gör att vi ständigt söker tillåtelse och vägledning för våra själsliga behov hos auktoriteter? Alla våra inre röster förvandlas till oväsen tills vi ger någon annan tolkningsföreträdet till vårt inre väsen. Som liten fann jag en trygg plats i konsten där kunde jag skapa ett mellanrum mellan olika inre såväl som yttre världar. Mina inre väsen och min essens var inte längre bundna till skam. Och som vuxen fann jag att fler än jag hade sökt sig till dessa trygga rum. Men vägen dit är alltid lika komplicerad som svårforcerad. Någonstans bytte vi bort vår lekfullhet mot Plikten, kärleken mot Produktivitet, nyfikenheten mot Pennalism. Våra inre röster blev oväsen. Så hur kan vi i så fall återerövra vår O-väsen? Kan vi hämta kraft i berättelsernas väsen? Kan våra egna historier och erfarenheter ha kraften att läka oss och vårt samhälle?”

 

Mer info:

www.blackboxculture.se

 




Utställningen arrangeras med stöd av:

Gisela Jansson

Pyssel


2022.08.13 - 2022.09.04

VERNISSAGE 13/8 12-16


Broderi, pärlplattor, skulptur målad betong



Gisela har arbetat en tid med att undersöka pysseltrenden. Väldigt många stickar, virkar och broderar, en del ägnar sig åt andra pyssel som scrapbooking och diamond painting. Pysslandet verkar göra människor i vår omgivning helt besatta. Utgår ifrån att det inte är det färdiga resultatet som är målet utan att resan är målet. Vi stressade nutidsmänniskor behöver något att sätta händerna i.

Bild: fotograf Gisela Jansson

Gisela började med att ge sig på målarböcker för vuxna bara för att känna om det fanns någon charm i det. Det passade henne inte alls att följa någon annans färdiga beskrivning så hon gav genast upp. Mönster och färger lockade däremot och att själv välja färgerna och komponera mönstren. För det är pärlplattor perfekt. Att det färdiga resultatet kan vara lite fint men egntligen ganska värdelöst stärker tanken på att det är pysslandet i sig som är det värdefulla. En pärlplatta är inte intressant många pärlplattor på samma plats kan däremot vara det. Massor av pärlplattor har det blivit men även mönster tecknade på papper, korsstygn och skulpturer i sprakande färger.

 

Om ni undrar om Gisela blivit besatt av sitt pysslande så är svaret; ja väldigt besatt!


Regina Mucwicki Mabrouk

Min Väv – Min Värld


2022.09.10 - 2022.10.02

VERNISSAGE 10/9 12-16

Foto: Amir Mabrouk

Regina Mucwicki Mabrouk, Uppsala
Född 1960 i Hedesunda

Hon har en mångårig erfarenhet av bildvävning. Där konstnären och hantverkaren är en och samma person. Det är en långsam skapandeprocess och hon beskriver att den är viktig och får ta sin tid. Det är här nya idéer och bilder föds då hon inte använder sig av förlagor eller kartong. Under arbetet med en bild kan hundratals idéer dyka upp som med tiden konkretiseras till den färdiga bilden. Innehållet är viktigt, att det finns något budskap som berör och en estetisk bild som kan fungera utanför sitt sammanhang.

Många av hennes verk ingår i en kontext där människan står i centrum som tex i olika projekt som renovräkning, det mångkulturella samhället och religionsdialog.
Hennes tidigare motiv präglades av platser, händelser och naturmotiv.
Det som inspirerar mest är naturens skönhet med alla små och stora mirakel men också formen på vardagliga ting som en mugg, krukor på rad, dalahästar och kalligrafi.
Förutom bildvävning har hon på senare tid utvecklat en teknik som hon kallar textil mosaik. Bilden formas av vävda kvadrater och trianglar, blir oftast abstrakt där geometriska former i många färger och nyanser blir till en helhet av harmoni och balans. Här är geometrin och komposition viktiga som i "Hösten" den första delen av sviten Årstiderna. Ett annat exempel är "Kvinnorna kring profeterna", ett konstprojekt om religionsdialog.

Utställningen ”Min Väv - Min Värld” på Galleri 2 visar ett tvärsnitt av Regina Mucwicki Mabrouks konst.
Bildvävar och textil mosaik i större och mindre format.
Fragment från olika konstprojekt.

Agneta Forslund
Utan horisont mot nya världar

2022.10.08 - 2022.10.30

Vernissage 8/10 12-16

Påväg, 2021-2022, Agneta Forslund, Foto: Agneta Forslund

Olja på duk och objekt i papier maché


Jag har dykt in i världar utan horisonter eller jämförbara markörer och hittat nya världar. Stora eller kanske mycket små. Ur bilder av jord, mossa, pinnar, stenar, snö, gräs o.s.v. har jag plockat olika delar och sakta fogat ihop yta för yta till en ny form som känns livskraftig.


HENNY LINN KJELLBERG
THOMMY WAHLSTRÖM

GLÄNTAN

2022.11.05 - 2022.11.27

VERNISSAGE 5/11 12-16

Ur verket "2020 Invention för EA och video nr 11: excerpts and fork from a music instruction without specific instrumentation", Thommy Wahlström 2020.


Thommy Wahlström är tonsättare inom nutida konstmusik/EAM och musiker inom improviserad musik och folkmusik. Han är utbildad i komposition på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och på Gotlands tonsättarskola. I sitt kompositionsarbete använder han sig ofta av grafisk notation och alternativ representation av musik genom teckningar och animationer i kombination med traditionell notation. Henny Linn Kjellberg är keramiker och konstnär utbildad på the Royal Danish Academy, Bornholm och på Konstfack. Hon arbetar huvudsakligen med installation, rumslig gestaltning och verk för offentlig miljö. Hennes bas är inom keramiken men hon är verksam i det expanderade keramiska fältet som sträcker sig utanför gängse konsthantverksnormer och närmar sig samtida bildkonst och skulptur.


I utställningen Gläntan möts de i ett utforskande samarbete där ljud, bild, form, ljus och rumslighet samspelar och ger impulser till varandra i ett verk som gradvis förändras. En långsamt framflytande improvisation med ett ovanligt instrumentarium. Fysiska och tidsliga former växer fram genom att sambanden mellan objektens immanenta karaktärer kommunicerar med varann och transcenderar. Formerna blir till och klingar av, blir till och lämnar spår, klingar av och ombildas. En pågående konstnärlig process där tonsättare och konstnär i en slags stafett där ljud och rörlig bild ger impulser till objekt och installation och tvärtom. Varje öppetdag förändras rummet och verket genom att innehåll försvinner eller tillkommer, växer och förändras.


Evenemang under utställningsperioden:

5/11
Vernissage
kl. 14 Musikframträdande med Thommy Wahlström och inbjudna musiker

12/11
kl. 14 OBS INSTÄLLT! Musikframträdande med Thommy Wahlström och inbjudna musiker
kl. 16.30-19 Workshop i studion: Skulptera i lera, föranmälan tillinfo@hennylinn.se, max 10 platser.

19/11
kl. 19 Solofestivalen
Nutida konstmusik/improviserad musik
Eva Lindal - violin, Alexandra Nilsson - sandsten och kalksten, Anna Svensdotter - flöjt
Facebookevent:https://www.facebook.com/events/683016953455840?ref=newsfeed
Köp biljett här:https://kulturbiljetter.se/evenemang/5884/solofestivalen/

20/11
kl. 19 Solofestivalen
Folkmusik
Sofia Sandén - sång, Pasha Karami - tombak, Joel Bremer - violin
Facebookevent: https://www.facebook.com/events/514238530220875?ref=newsfeed
Köp biljett här: https://kulturbiljetter.se/evenemang/5884/solofestivalen/

För mer information och biljetter:www.solofestival.se

JULSALONG
2022.12.03 - 2022.12.23

GALLERI I & 2

VERNISSAGE 3/12  12-16

Bild: Piqsels

JULSALONG
3.12.03 - 18.12.23
Galleri I och 2

VERNISSAGE lör 3/12 kl 12-16


Välkomna till årets mysigaste julsalong!


Vi slår upp våra dörrar till båda gallerierna under tre veckor i december och visar en mångfald av uttryck, unika konstverk, föremål och spännande hantverk i en blandning.


KONSTNÄRER

Helena Wallberg, Anette Wixner, Birgitta Nordström Wiklund, Bodil Gellermark, Charlotte Melander, Sofie Stenberg, Elisabeth Bucht, Elin Forssell,

Ebba Stålhandske, Ylva Dahlman, Gunnar Staland, Eva Källander, Gudrun Westerlund, Jill Eriksson, Katarina Sundkvist Zohari, Katriina Flensburg,

Naam Anomasiri, Krisztina Widengård, Margareta Fundelius, Penja Hesselbäck,

Toni Gave, Shaheena Akhlaque, Stina Sandberg, Susanna Bark,

Sigríður Huld Ingvarsdóttir, Ann Gedin


Under vernissagedagen bjuds även på en stämningsfull julmarknad på gården (den första av två) i det historiska Kulturkvarteret Walmstedtska, med litteratur, konsthantverk och konst till försäljning och körsång, tomte och kåserier.


För mer information se löpnade uppdateringar på facebook och instagram.


ÖPPET ons-fre 14-18, lö-sön 12-16

KERSTIN LJUNGHALL

Målningar
2022.12.28 - 2023.01.15

Galleri 2

Målning av Kesrtin Ljunghall

KERSTIN LJUNGHALL

Målningar

2022.12.28 - 2023.01.15
Galleri I 


VERNISSAGE ons 28/12 kl 12-16


Hela mitt yrkesliv har jag arbetat som läkare men alltid målat, mer eller mindre, och tecknat. Efter pensioneringen för 15 år sedan har jag målat mera ”på allvar”. Jag hade 2014 min första utställning på missionskyrkan i Uppsala där jag brukade delta i kyrkans poesiluncher. Den utställningen ledde till utställningar på Åhuset i Uppsala, galleri 2003 i Uppsala och i Shanghai, Kina, Edsviks Konsthall, Västerås Konsthall och nyligenpå Enköpings Konsthall.


Poesi har liksom konsten varit ”livsluften”.Poesi och konst hör ihop, är sammaandas barn, befruktar varandra. Formen och färgen intresserar mig mera än bildens berättelse som ändå ofta omedvetet smyger sig in och mera uppenbart som följd av världspolitik och mänskliga företeelser.


ÖPPET ons-fre 14-18, lö-sön 12-16